چند نکته در مورد تشخیص انواع میلگرد
یکی از انواع آهن آلات میلگرد است که در انواع مختلف برای ساخت و سازها مورد استفاده قرار میگیرد. نحوه تشخیص میلگرد از روی ظاهر به شما کمک میکند تا به راحتی بتوانید بهترین میلگرد را متناسب با نیازتان خریداری نمایید. سطح مقطع آنها به شکل دایره بوده و مقاومت کششی بتن را افزایش میدهد.
مقاومت فشاری بتن زیاد است، اما مقاومت کششی پایینی دارد. استفاده از بتن در ستون و پایه سازه باعث میشود تا بتن مقاومت کششی و فشاری بالایی داشته باشد.
نحوه تشخیص میلگرد از روی ظاهر
میلگردها دارای انواع مختلفی هستند که از لحاظ ظاهری و ساختار با یکدیگر متفاوتند. این تفاوتها در ظاهر، ساختار و ترکیبات شیمیایی موجب شده تا رفتار متفاوتی در برابر فشار و کشش داشته باشند. حال میخواهیم بدانیم نحوه تشخیص میلگرد از روی ظاهر چگونه است.
از لحاظ ظاهری میلگردها به دو دسته میلگرد ساده و آجدار دسته بندی میشوند. این تفاوتها در ظاهر و ساختار میلگرد در قیمت آنها نیز تاثیرگذار است.
انواع میلگرد آجدار
همانطور که گفتیم نحوه تشخیص میلگرد از روی ظاهر بر اساس ساده و آجدار بودن میلگرد است. میلگرد آجدار خود به سه دسته آجدار مارپیچی، جناقی و میلگرد با آج مرکب دسته بندی میشود.
میلگرد بدون آج را با نام a1، آجدار ساده را با نام a2، میلگرد با آج پیچیده را با نام a3 و میلگرد با آج مرکب را با نام a4 میشناسند.

میلگرد a1 چیست؟
این میلگردها در رده مقاومتی ۲۴۰ جای دارند. به میلگردهای a1 میلگرد ساده نیز میگویند. میلگردها به طور کلی به دو دسته سخت و نرم دسته بندی میشوند که در اینجا میلگرد a1 در گروه میلگردهای نرم قرار دارد. برای جوشکاری و آهنگری گزینه مناسبی است، زیرا انعطاف پذیرتر از میلگرد سخت است.
میلگرد a1 را با نام میلگرد داکتیل نیز میشناسند. از لحاظ ظاهری به شکل استوانههای فولادی هستند که در ساختار آنها از ۶۰ درصد سیلیسیوم و ۲۴ درصد کربن استفاده شده است.
درصد کربن در این دسته از میلگردها بسیار کم است. از طرفی در گروه میلگردهای نرم نیز جای دارند که این موجب سهولت در جوشکاری و خمکاری گشته است.
میلگرد a2 چیست؟
این میلگردها نسبت به میلگرد a1 از سختی بیشتری برخوردار هستند. از همین رو آنها را در دسته میلگردهای سخت جای میدهند. بر روی بدنه آنها طرحهایی با عنوان آج قرار دارد.
مقاومت آنها نسبتا به میلگرد a1 بیشتر بوده و برای ساخت خاموت و کمرکش دیوار برشی استفاده میشوند. در واقع میتوان گفت هرجا که نیاز بود میلگرد عملکرد برشی داشته باشد، از میلگرد a2 استفاده میکنند.
آجهای قرار گرفته بر روی این میلگردها زاویه ۴۵ درجه دارند. معمولا توصیه میشود که برای جوشکاری از این دسته از میلگردها استفاده نشود.
میلگرد a2 برای ساختمان سازی سبک، به عنوان مناسبترین گزینه مورد استفاده قرار میگیرد.
میلگرد a3 چیست؟
این میلگردها تنها ۱۴ درصد قابلیت تغییر شکل دارند. از همین رو آنها را به عنوان یکی از میلگردهای سخت میشناسند. میلگردهای سخت برای جوش پذیری مناسب نیستند. از همین رو برای جوش دادن نباید از این میلگردها استفاده شود.
تنش گسیختگی این میلگردها ۶۰۰۰ و تنش جاری ۴۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر است. مقاومت آنها در مقایسه به دو نوع قبلی بیشتر است. از میلگرد a3 بیشتر برای تیرها و ستونها استفاده میشود.

میلگرد a4 چیست؟
به این دسته از میلگردها، میلگرد مرکب نیز گفته میشود. زیرا آج آنها ترکیبی از آج جناقی و مرکب است. خمکاری و جوشکاری بر روی آنها اصلا مناسب نیست. زیرا به شدت سخت و شکننده هستند.
در دسته بندی میلگرد a4 آنها را در رده s500 جای میدهند. یکی از علل تمایز آن با سایر میلگردها محور طولی آنها است. قیمت میلگرد a4 در مقایسه با دو میلگرد a2 و a3 بیشتر است.
استفاده از این میلگردها در اتلاف منابع، زمان و هزینه صرفه جویی میکند. استحکام بالای آنها موجب گشته تا برای استفاده در پروژههای سنگین کاربرد داشته باشند. شکل آج بدنه آنها دوکی شکل است. میلگرد آجدار a4 بر اساس استاندارد ۳۱۳۲ ساخته میشود.
نتیجه گیری
همانطور که دیدیم نحوه تشخیص میلگرد از روی ظاهر بر اساس آج آنها است. میلگردها عمدتا به ۴ دسته a1,a2,a3,a4 دسته بندی میشوند. که نحوه تشخیص میلگرد از روی ظاهر مطابق با شکل آج که دوکی شکل، جناقی، ساده و یا ترکیبی از این دو است صورت میگیرد.
در این مقاله به معرفی نحوه تشخیص میلگرد از روی ظاهر به همراه نکات فنی پرداختیم. اگر میخواهید برای ساخت و ساز خود از میلگرد استفاده کنید و به دنبال بهترین گزینه میگردید، با ایران میلگرد تماس بگیرید.